Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

ΗΘΟΠΟΙΟΣ….ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΩΣ...





...και ήθος, χαρακτήρα, αρχές, ηθική,  συνείδηση, νηφαλιότητα και γνώση, για μια μοναδική ερμηνεία στη μεγάλη σκηνή του κόσμου.

Το θέατρο αντιγράφει πάντα την ζωή…μόνο που η ζωή έχει μεγαλύτερη φαντασία. Πρέπει να δούμε τον εαυτό μας σαν ένα ρόλο που μας έχει δοθεί και να δώσουμε την καλύτερη ερμηνεία μπροστά στο μεγάλο σκηνοθέτη της.

ΠΛΑΘΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΡΟΛΟ

Stanislavsky Konstantin Ρώσος ηθοποιός, σκηνοθέτης και δάσκαλος του θεάτρου και οδήγησε στην ίδρυση του Άκτορς Στούντιο. Κατάφερε να διεισδύσει στην ψυχή και το συναίσθημα των σύνθετων χαρακτήρων, γιατί τόνιζε την σημασία που έχει για τον ηθοποιό η αναζήτηση της αλήθειας στο παίξιμό του.

" Ένας ηθοποιός δημιουργείται, Χτίζοντας έναν χαρακτήρα  και Πλαθοντας έναν ρόλο."

•«Δεν υπάρχει αληθινή τέχνη αν δεν την ζήσεις. Αυτή αρχίζει εκεί που δένεται μαζί της η συγκίνηση».

•«Ο ρόλος που χτίζεται με αλήθεια, ανεβαίνει ολοένα ψηλότερα, ενώ ο βασισμένος στο στερεότυπο ολοένα μαραίνεται».

•«Μην ξεχνάτε ότι δεν υπάρχουν ΜΙΚΡΟΙ ΡΟΛΟΙ, μόνο ΜΙΚΡΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ».

•«Κάθε δράση στο θέατρο πρέπει να έχει κάποια εσωτερική δικαιολογία και συνέπεια, να είναι λογική και πραγματική».

•«Θ’ αντλείτε προπάντος από τις δικές σας εντυπώσεις, αισθήματα κι εμπειρίες. Θα παίρνετε όμως ακόμη υλικό απ’ τη ζωή τριγύρω σας, την πραγματική και την φανταστική, από τις αναμνήσεις σας, απ’ τα βιβλία, την τέχνη, την επιστήμη και κάθε λογής μάθηση, από τις εφημερίδες, τα μουσεία και πάνω απ’ όλα από την επικοινωνία σας με τους άλλους ανθρώπους».

•«Κάθε άνθρωπος που είναι αληθινά καλλιτέχνης, επιθυμεί να πλάσει μέσα του μια άλλη ζωή, βαθύτερη και με περισσότερο ενδιαφέρον απ’ αυτή που τον περιζώνει στην πραγματικότητα».

Το θέατρο είναι δύναμη επιρροής που μπορεί να συνεπάρει τους θεατές. Αν όμως η δύναμη πέσει σε λάθος χέρια μπορεί και να τους διαφθείρει, να τους υποβιβάσει και να εξαφανίσει το πάθος τους γι’ αυτό το είδος τέχνης. Η δική μου αποστολή είναι να μεταμορφώσω τους ηθοποιούς από ανήξερους, ημιμαθείς και φιλοχρήματους σε ιερείς της ομορφιάς και της αλήθειας.
Το σημαντικότερο,  έλεγε «είναι να καταφέρεις να αποδώσεις τη ζωντάνια της ανθρώπινης ψυχής».. Θεωρούσε ότι ένας ηθοποιός άνευ ηθικής δεν είναι παρά τεχνίτης, όπως ένας ηθοποιός άνευ τεχνικής δεν είναι παρά ερασιτέχνης. Η ηθική, η γνώση και η υψηλά καλλιτεχνική μορφή έκφρασης αποτελούν τη βάση της μεθόδου του.«Τα στοιχεία που συνθέτουν την ανθρώπινη ψυχή και το ανθρώπινο σώμα είναι αδιαίρετα. Η σχέση μεταξύ συναισθημάτων και κινήσεων είναι πολύ στενή». Ως απλούστατη απόδειξη χρησιμοποιεί το παράδειγμα της πόρτας: αλλιώς ανοίγει κανείς την πόρτα όταν επιχειρεί να αποδράσει, όταν προσπαθεί να κρυφακούσει τι λέγεται στο διπλανό δωμάτιο ή όταν υποδέχεται ένα αγαπημένο του πρόσωπο.
"Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ...ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ"
ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΟΥΜΕ....ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ! ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ! ΑΔΡΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΡΑ, ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΩΡΟ....ΚΑΙ ΑΝ ΜΑΣ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΣΚΗΝΗ...ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου