Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Άσκηση Σε…..΄΄Δύσκολες Μέρες΄΄

 



Όλες εμείς οι γυναίκες στην αρχή των εφηβικών μας χρόνων ερχόμαστε αντιμέτωπες με μια πολύ ωραία κατάσταση που δηλώνει την είσοδό μας σε μια καινούργια φάση της ζωής μας!!! Είναι αυτή της περιόδου….

Σύμφωνα με έρευνες για μεγάλο ποσοστό γυναικών αυτές οι μέρες δεν είναι τόσο ειδυλλιακές. Το 85% των γυναικών εμφανίζουν δυσμηνόρροια (Sacala M., 2000), ενώ το 51% απουσιάζουν από τις καθημερινές δραστηριότητες πχ σχολείο, εργασία, γυμναστήριο (Knish. R., 1985). Η αλήθεια είναι ότι κατά την έμμηνο ρύση τα επίπεδα της διάθεσής μας και η αυτοπεποίθησή μας δεν είναι και πολύ ανεβασμένα, εκτός ότι νοιώθουμε πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα και στην πλάτη, έχουμε ναυτίες, πονοκέφαλο, σωματική κόπωση, κράμπες στο σώμα και ζαλάδες. Με όλα αυτά λοιπόν τα συμπτώματα το πρώτο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε είναι να είμαστε ξαπλωμένες στο κρεβάτι με μια ζεστή κουβέρτα τρώγοντας γλυκά, και το τελευταίο που περνάει από το μυαλό μας είναι να πάμε γυμναστήριο.

Αρχικά πάμε να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας και ποιες είναι οι μορφολογικές αλλαγές πριν και κατά την διάρκεια της εμμήνου ρύσεως (Wells, 1991):

·           Αύξηση της μάζας του σώματος

·          Υπερβολική συρροή αίματος στους μαστούς και αύξηση του μεγέθους τους

·           Αύξηση της συγκέντρωσης της γλυκόζης στο αίμα

·            Μείωση του χρόνου ζωής των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλλίων

·            Αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος παραπάνω από τα συνήθη επίπεδα

·          Μεταβολές στον αιματοκρίτη, στην αιμοσφαιρίνη και στον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων το οποίο εξαρτάται από την ροή του αίματος

·          Χαμηλά επίπεδα σιδήρου 

Το μεγάλο ερώτημα όσον αφορά τις δύσκολες μέρες του μήνα είναι το αν πρέπει να κάνουμε γυμναστική, αν θα μας ανακουφίσει ορισμένα από τα συμπτώματα και αν υπάρχουν ασκήσεις που πρέπει να αποφύγουμε. Πάμε λοιπόν να τα απαντήσουμε όλα:  

Αρχικά αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες λίγο πριν την ωορρηξία είναι πιο επιρρεπής σε τραυματισμούς διότι τα επίπεδα οιστρογόνων προκαλούν χαλάρωση των συνδέσμων, και κατά συνέπεια χαλαρές και ασταθείς αρθρώσεις. Ωστόσο,

·  Μια προπόνηση χαμηλής έως μέτριας έντασης, είτε περπάτημα είτε τρέξιμο επιφέρουν θετικά αποτελέσματα στο σώμα μας λόγω της καλύτερης κυκλοφορίας του αίματος και της έκκρισης ενδορφινών που ανακουφίζουν τον πόνο και βελτιώνουν την διάθεσή μας (Israel R. et.al., 1986).

·   Pilates και Yoga, όπου μέσα από το ασκησιολόγιο και τις τεχνικές αναπνοής βοηθούν το σώμα μας να νοιώσει καλύτερα απαλύνοντας τον πόνο

Παρόλ’ αυτά υπάρχουν κάποιες ασκήσεις οι οποίες αυξάνουν την ροή του αίματος όπως είναι οι ανάποδες θέσεις και στάσεις (κατακόρυφο) ή διάφορα ακροβατικά που καλό θα ήταν να αποφεύγονται.

Συνεπώς, η έμμηνος ρύση δεν χρειάζεται να μας φοβίζει και να σηματοδοτεί την διακοπή της άσκησης. Όλες οι γυναίκες μπορούμε ακόμα και τις ΄΄δύσκολες΄΄ μέρες του μήνα να είμαστε λειτουργικές και να αθλούμαστε με στόχο πάντα την ψυχική αλλά και την σωματική μας υγεία και ευεξία!!!!