Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ



Το ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ είναι μια από τις πιο γνωστές βασιλικές επαύλεις στην Ευρώπη και το σημαντικότερο αξιοθέατο στην Κέρκυρα. Χτίστηκε το 1890 με δαπάνες της αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας, γνωστή και ως Σίσσυ.
Η αυτοκράτειρα Ελισάβετ επισκέφτηκε την Κέρκυρα το 1861 και η γνωριμία της με την Ελλάδα την έκανε να αγαπήσει τον ελληνικό πολιτισμό και να μελετήσει σε βάθος την ελληνική ιστορία και την ελληνική μυθολογία. Για αυτό το λόγο η έπαυλη είναι αφιερωμένη στον Αχιλλέα, τον οποίο θαύμαζε ιδιαίτερα η Σίσσυ.
Όταν η Ελισάβετ δολοφονήθηκε το 1898, ο αυτοκράτορας της Γερμανίας Γουλιέλμος Β' γνωστός και ως Κάιζερ αγόρασε το Αχίλλειον. Ήταν καλλιεργημένος άνθρωπος και λάτρης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, κάτι το οποίο φαίνεται και από το άγαλμα του Αχιλλέα με την επιγραφή  "Στον μέγιστο των Ελλήνων από τον μέγιστο των Γερμανών".
Το Αχίλλειον κατά τον Α και Β Παγκόσμιο πόλεμο χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο, ενώ το 1994 πέρασε στη δικαιοδοσία του Ελληνικού Δημοσίου και σήμερα λειτουργεί ως μουσειακός χώρος!

Το Αχίλλειον είναι νεοκλασικού ρυθμού. Μέσα υπάρχουν υπέροχες τοιχογραφίες και πίνακες που μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει. Στην υποδοχή, δεξιά και αριστερά της σκάλας υπάρχουν τα πανέμορφα αγάλματα του Δία και της Ήρας ενώ στην οροφή υπάρχει ένας πίνακας που απεικονίζει τις τέσσερις εποχές του χρόνου.
Καθώς ανεβαίνεις στο πρώτο όροφο, στη κεντρική σκάλα υπάρχει ένας εκπληκτικός πίνακας που απεικονίζει τον Αχιλλέα να σέρνει τον Έκτορα με το άρμα του.
Στο περιστύλιο του Αχιλλείου, πριν κατέβει κανείς τις σκάλες προς την αυλή, βρίσκονται τα αγάλματα Ελλήνων φιλοσόφων ενώ παράλληλα υπάρχουν και τα εντυπωσιακά αγάλματα των Εννέα Μουσών.
Καθώς κατεβαίνεις στους πλούσιους καταπράσινους κήπους παρατηρείς το άγαλμα
"ο Θνήσκων Αχιλλέας" που παρουσιάζει τον Αχιλλέα να σφαδάζει και να προσπαθεί να αφαιρέσει το βέλος μετά το χτύπημα που δέχτηκε στη φτέρνα. Επιπλέον θαυμασμό προκαλεί το άγαλμα με τίτλο ο «Νικών Αχχιλεύς»,το οποίο έχει ύψος περίπου 8 μέτρα!

Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένη, περπατούσα ανάμεσα στα δωμάτια και είχα ανατριχιάσει από τον πλούτο και την ιστορία που έκρυβε το Αχίλλειον! Είναι ένα αριστούργημα, που χάρισε η αυτοκράτειρα της Αυστρίας, Σίσσυ στον ελληνικό πολιτισμό και οφείλουμε ΟΛΟΙ οι Έλληνες να το επισκεφτούμε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου