Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Ορθοσωμία: Τι είναι και πώς επηρεάζει το σώμα μας

 



Η λέξη 'ορθοσωμία' ορίζεται ως η σωστή / ορθή στάση του σώματος και παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας καθώς είναι η βάση για την εκτέλεση οποιασδήποτε κίνησης. Το σώμα μας είτε βρίσκεται σε κίνηση είτε όχι λειτουργεί με έναν τρόπο ώστε να διατηρεί μια σωστή στάση σώματος κατά την διάρκεια που εμείς είτε κάνουμε τις δουλειές της καθημερινότητας είτε γυμναζόμαστε.

Το βασικό όργανο για την ορθοσωμία είναι η σπονδυλική στήλη. Η σπονδυλική μας στήλη αποτελείται από τους σπονδύλους, τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, τους συνδέσμους και τους μύες που προσφέρουν την σταθερότητα και την κινητικότητά της. Σε περίπτωση που υπάρξει κάποιος τραυματισμός τότε παρατηρούνται επιπτώσεις στην σταθερότητα και την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης το οποίο επηρεάζει αρνητικά και την ισορροπία και τον κινητικό συντονισμό του σώματος. Από την άλλη πλευρά αν η σπονδυλική στήλη λειτουργεί καλά τότε εκτός από τα οφέλη της σταθερότητας και της κινητικότητας που έχουμε, προσφέρει και μια καλή ποιότητα ζωής στον άνθρωπο.

Βασική λοιπόν προϋπόθεση για να βρίσκεται η σπονδυλική στήλη σε καλή κατάσταση είναι η γυμναστική/άσκηση. Μέσα από την ενδυνάμωση και την διάταση των κοιλιακών και των ραχιαίων μυών μπορούμε να πετύχουμε μια καλή στάση σώματος, καθώς αυτοί οι μύες ‘αγκαλιάζουν’ τους σπονδύλους και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους και τους κρατάνε στην θέση τους αποφεύγοντας έτσι διάφορες κακώσεις. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια σωστή στάση σώματος στην αρχή μιας άσκησης, στο τέλος μιας άσκησης, αλλά και στις διάφορες δουλειές της καθημερινής μας ζωής είτε είμαστε όρθιοι είτε καθόμαστε. Για παράδειγμα όταν βρισκόμαστε σε όρθια θέση πρέπει:

§  να νοιώθουμε σαν να μας τραβάει κάτι από την κορυφή του κεφαλιού προς τα πάνω,

§  κάτω οι ώμοι

§  μακρύς οι λαιμός

§  ο αυχένας στην προέκταση της σπονδυλικής στήλης

§  ενεργοποιημένοι οι κοιλιακοί και σφικτοί οι μηροί.

 

Την ίδια τεχνική ακολουθούμε και στην καθιστή θέση. Για παράδειγμα όταν καθόμαστε στο γραφείο ή όταν οδηγούμε, πρέπει:

 

§  η ράχη να ακουμπάει καλά πίσω στο κάθισμα

§  το ύψος του καθίσματος θα πρέπει να είναι στο επίπεδο των γοφών και ελαφρώς ψηλότερο από τα γόνατα

§  ο κορμός να είναι ευθυγραμμισμένος,

§  τα πόδια λυγισμένα

 §   τα πέλματα να ακουμπάνε καλά το έδαφος.

 

Με αυτόν τον τρόπο το κέντρο βάρους βρίσκεται πάντα στον κάθετο άξονα.

Συνεπώς μια σωστή στάση σώματος παίζει σημαντικό ρόλο στο να κρατάμε το σώμα μας υγιές. Πέρα από την ενδυνάμωση των μυών που οφείλουμε να κάνουμε για να το έχουμε, πρέπει ο άνθρωπος να μάθει από μικρή ηλικία το πώς να έχει μια καλή στάση σώματος, πώς να στέκεται, πώς να κάθεται και πώς να γυμνάζεται ώστε σιγά σιγά αυτό να του γίνει τρόπος ζωής και στην μετέπειτα ζωή του!!!