Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

ΑΣΚΗΣΗ & ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΛΗΛΕΝΔΕΤΕΣ


 


Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν ενσωματώσει στην καθημερινή τους ζωή την γυμναστική. Αυτό το φαινόμενο οφείλεται στο γεγονός ότι η σωματική άσκηση αποδεδειγμένα έχει θετικές επιδράσεις τόσο στην φυσική κατάσταση όσο και στην υγεία και ευρωστία του ατόμου.

Ωστόσο εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η σχέση της σωματικής άσκησης με την ψυχική υγεία. Ορισμένο ποσοστό ανθρώπων επιλέγουν να ασχοληθούν με την γυμναστική προκειμένου να βελτιώσουν την ψυχική τους διάθεση, να καταπολεμήσουν το άγχος της καθημερινότητας, την κατάθλιψη, την κόπωση και άλλες ψυχικές διαταραχές. Πιο συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι η αερόβια, η αναερόβια προπόνηση καθώς και η προπόνηση με αντιστάσεις βελτιώνουν τα επίπεδα άγχους και στρες (Landers & Arent, 2007). Κατά την διάρκεια της προπόνησή μας είτε είναι αερόβια είτε με αντιστάσεις είτε συνδυασμός παράγονται και εκκρίνονται στον οργανισμό μας ορμόνες όπως είναι η ενδορφίνη, η νορεπινεφρίνη, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, οι οποίες βελτιώνουν την ψυχολογική κατάσταση του ασκούμενου δημιουργώντας ένα αίσθημα εφορίας και ευεξίας.

Η ενασχόληση  με τον αθλητισμό έχει πολλά οφέλη και στην ψυχική υγεία του ανθρώπου πέρα από την σωματική. Ορισμένα από αυτά τα οφέλη είναι τα εξής:

1)      Ανεβάζει τη διάθεση – που οφείλεται στις εκκρίσεις των ορμονών που προκαλεί η άθληση και δημιουργούν ευεξία και εφορία

2)     Χαμηλά επίπεδα στρες και άγχους – που οφείλεται στο γεγονός ότι ο ασκούμενος εκτονώνεται και ξεφεύγει από την πίεση της καθημερινότητας

3)      Αύξηση της αυτοπεποίθησης – που οφείλεται στην επίτευξη καινούργιων στόχων σε κάθε προπόνηση και την βελτίωση της εξωτερικής εικόνας που παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία του ατόμου

4)      Περισσότερη ενέργεια – η αυξημένη αυτοπεποίθηση δίνει περισσότερη ενέργεια και σιγουριά στο άτομο και αυτό έχει επίδραση και στις υπόλοιπες καθημερινές του δραστηριότητες

5)      Εξάλειψη των συμπτωμάτων ψυχικών και συναισθηματικών διαταραχών (ανασφάλεια, κατάθλιψη, σχιζοφρένεια) 

Σύμφωνα με τους Wipfli et al., (2008), ένας άνθρωπος που ακολουθεί ένα πρόγραμμα γυμναστικής 3 με 4 φορές την εβδομάδα από 30 μέχρι 40 λεπτά παρουσιάζει χαμηλά επίπεδα άγχους ενώ εάν η προπόνησή του διαρκεί από 60 έως 90 λεπτά τότε τα αποτελέσματα είναι σαφώς καλύτερα.

Σε ένα πρόγραμμα άσκησης αξίζει να σημειωθεί και το κομμάτι της αναπνοής που παίζει σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στο να καταφέρει το άτομο κατά την διάρκεια της προπόνησή του να καταπολεμήσει το στρες και το άγχος και να χαλαρώσει τους μυς και το σώμα του. Όταν ο ασκούμενος εκτελεί την άσκηση υπό μεγάλη πίεση και ένταση τότε αυτό αυτομάτως επηρεάζει και την αναπνοή του. Δυσκολεύεται να πάρει σωστές και βαθιές αναπνοές, με αποτέλεσμα να επηρεάζει αρνητικά την απόδοσή του, να αδυνατεί να συντονίσει την κίνηση με την αναπνοή και κατ’ επέκταση να αυξάνει τα επίπεδα στρες και άγχους. Για αυτό το λόγο, είναι βοηθητικό σε όλα τα προγράμματα άσκησης να συμπεριλαμβάνονται ασκήσεις αναπνοών ώστε ο ασκούμενος να έχει καλύτερη απόδοση στις ασκήσεις με ταυτόχρονη χαλάρωση σώματος.

Εν κατακλείδι, αποδεικνύεται ότι η γυμναστική είναι από τις καλύτερες ασχολίες που μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας καθώς οι άνθρωποι που αθλούνται έχουν μια καλή φυσική κατάσταση και ψυχική υγεία. Ακόμα και λίγα λεπτά περπάτημα την μέρα βοηθούν στην τόνωση της διάθεσής μας, της αυτοπεποίθησή μας και της ενέργειάς μας. Σημαντικό είναι η ένταξη της άσκησης στη ζωή μας να γίνει σταδιακά ειδικά αν βρισκόμαστε σε αρχικό επίπεδο προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν τραυματισμοί στο σώμα μας καθώς και να επιλέξουμε το είδος άσκησης που ταιριάζει στην προσωπικότητά μας και στα θέλω μας!!!

Γι' αυτό πάντα να θυμάστε <νους υγιής εν σώματι υγιεί> 







ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

LANDERS, D., ARENT, S. (2007) Physical activity and mental health. Handbook of sport psychology (pp.469-491). New Jersey. John Wiley & Sons, Inc.

WIPFLI, B, RETHORST, C., LANDERS, W. (2008) The anxiolytic effects of exercise: A meta-analysis of randomized trials and dose response Analysis. Journal of Sport & Exercise Psychology, 30, 392-410.

Δήμας, Β., Σάλτου, Μ., & Σπυρόπουλος, Α. (2015). Σωματική άσκηση και ψυχική υγεία.