Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ!







Το "Παραμύθι χωρίς όνομα" είναι ένα βιβλίο το όποιο γράφτηκε πριν από έναν αιώνα, το 1911, και παρόλα αυτά έχει μεγάλες αναλογίες με την σημερινή περίοδο. Έχει ένα επίκαιρο και αλληγορικό περιεχόμενο και μοιάζει με την σύγχρονη ελληνική πολιτική. Παρουσιάζει μια χώρα που κατέρρευσε οικονομικά αλλά και σε επίπεδο αξιών, λόγω της αστόχαστης πολιτικής ηγεσίας και της ιδιοτέλειας των αξιωματούχων, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τον πλούτο προς όφελός τους.

Η ιστορία διαδραματίζεται στην "Χώρα των Μοιρολάτρων" όπου βασιλιάς είναι ο Αστόχαστος και βασίλισσα η Παλάβω. Ο γιος τους είναι ο Συνετός και οι κόρες είναι η Ζήλιω, η Πικρόχολη και η Ειρηνούλα. Η ιστορία αρχίζει όταν η χώρα φτάνει στην οικονομική χρεοκοπία, ενώ οι άνθρωποι εγκαταλείπουν το τόπο τους. Το κράτος επιβιώνει χάρη στην οικονομική βοήθεια από το γειτονικό κράτος, όπου βασιλεύει ο "Εξάδελφος Βασιλιάς". Μια μέρα όμως αντί για χρήματα. έστειλε ένα καλάθι με μια ΓΑΙΔΟΥΡΟΚΕΦΑΛΗ. Ο Συνετός, θλιμμένος και αγανακτισμένος, αποφασίζει να πάρει μαζί του την Ειρηνούλα και να ξενιτευτεί. Ωστόσο, η τυχαία συνάντηση με την κυρα-Φροσύνη, τον κάνει να αλλάξει γνώμη και να μείνει να γνωρίσει από κοντά τον λαό του και τα προβλήματά του και να αγωνισθεί για την αναδιοργάνωση του κράτους. 
Πάντα όμως υπάρχουν προδότες και πουλημένοι, που εκμεταλλεύονται όλο αυτό το χάος μιας χώρας για το δικό τους συμφέρον. 'Έτσι, ο Συνετός έρχεται σε σύγκρουση με τους αξιωματούχους αλλά και με τον Δικαστή, ο οποίος πείθει τον Εξάδελφο Βασιλιά να εισβάλει στη χώρα του Αστόχαστου με την βεβαιότητα ότι θα την κατακτήσει πολύ εύκολα. Ο Συνετός, όμως συνεχίζει με θάρρος, αποφασιστικότητα και ενθουσιασμό, κατορθώνοντας από τη μια να εμπνεύσει πίστη και εμπιστοσύνη στο λαό του, και από τη άλλη πολεμώντας να κατατροπώσει τον εισβολέα. Αμέσως μετά, το κράτος αρχίζει να ανακάμπτει με την επιμέλεια της κυρα-Φροσύνης, ενώ ο Συνετός ανακηρύσσεται βασιλιάς της Χώρας των Μοιρολάτρων.

Σε αυτό το βιβλίο τίποτα δν είναι τυχαίο, ακόμα και τα ονόματα των ηρώων, που αντιπροσωπεύουν τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα, τις σκέψεις τους ακόμα και τον τρόπο που ενεργούν.
Είναι ένα βιβλίο το οποίο πρέπει να δεχθεί την ύψιστη προσοχή μας, καθώς αντιπροσωπεύει όλη την σημερινή πραγματικότητα. Μία αλληγορία που προσεγγίσει και την σημερινή Ελληνική κατάσταση με μία χώρα καθημαγμένη, σε μία παρακμιακή εποχή. Μας αποκαλύπτει όλα τα μυστικά και τις δολοπλοκίες από το χώρο της πολιτικής αλλά παράλληλα μας αποκαλύπτει και τον τρόπο με το οποίο πρέπει να λειτουργεί ένα κράτος για να είναι οργανωμένο, αξιοκρατικό και αξιοσέβαστο!     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου