Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Pilates world







Η μέθοδος Pilates είναι ένα μοναδικό σύστημα ασκήσεων διάτασης και ενδυνάμωσης και διαμορφώθηκε από τον γνωστό σε όλους μας Joseph H. Pilates. Η μέθοδός του στοχεύει στο να δυναμώσει και να τονώσει τους μυς του σώματος, να βελτιώσει τη στάση του σώματος, να χαρίσει ευλυγισία και ισορροπία και να συντονίσει μυαλό και σώμα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Pilates ονόμασε τη μέθοδό του " Τέχνη του Ελέγχου" και ξεκίνησε να το δημιουργεί στη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του 1900 με αφορμή ότι ως παιδί υπέφερε από άσθμα και ραχιτισμό και ήθελε να δυναμώσει το σώμα του.Τα τελευταία χρόνια του Α' παγκόσμιου πολέμου ο Pilates υπηρέτησε ως νοσοκόμος και είχε τοποθετήσει ένα σύστημα με ελατήρια στα κρεβάτια των ασθενών για να υποστηρίξει τα ασθενικά τους μέλη ενώ παράλληλα τους έκανε φυσικοθεραπεία. Αυτό που διαπίστωσε ο Pilates και οι γιατροί ήταν ότι οι ασθενείς βελτιώνονταν ταχύτερα και έτσι οι ασκήσεις με τα ελατήρια σε συνδυασμό με τις ασκήσεις εδάφους έγιναν η βάση της μεθόδου του Pilates.


Το 1926 ο Pilates έστησε το πρώτο επίσημο Pilates studio στη Νέα Υόρκη  και από την πρώτη κιόλας μέρα είχε μια ανοδική πορεία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με τους πρώτους ένθερμους υποστηρικτές τους Martha Graham και George Balanchine. Επιπλέον η μέθοδός του στην αρχή αποτέλεσε το μυστικό πολλών τραυματισμένων χορευτών στη φάση της αποκατάστασης.


Οι ασκήσεις στρώματος σύμφωνα με τη μέθοδο του Pilates βασίζονται σε συγκεκριμένες αρχές:


1. Συγκέντρωση

2. Έλεγχος 
3. Κέντρο (powerhouse)
4. Ρευστότητα
5. Ακρίβεια 
6. Αναπνοή 
7. Φαντασία 
8. Διαίσθηση 
9. Σφαιρικότητα

Ο Joseph Pilates πίστευε στη δύναμη που έχει το μυαλό να ελέγχει το σώμα. Επομένως, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η μέθοδός του είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία που στοχεύει να κτίσει ένα υγιές σώμα, ένα υγιές μυαλό και κατ' επέκταση μια υγιή ζωή!!! 


Όλοι μας μπορούμε να ενσωματώσουμε το Pilates στην καθημερινότητά μας για να δούμε πραγματικά το σώμα μας να αλλάζει γιατί όπως λέει και ο ίδιος ο Pilates σε 10 μαθήματα θα νιώσεις τη διαφορά σε 20 θα δεις τη διαφορά και σε 30 θα έχεις ένα ολόκληρο καινούργιο σώμα!!! 

Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε ένα δείγμα ασκήσεων βασισμένες στο PIlates και καλό θα ήταν να τις εκτελείτε 3 φορές την εβδομάδα, 10 -12 επαναλήψεις ή και περισσότερες εάν θέλετε. Πάντα όμως να συμβουλεύεστε τον προσωπικό σας γυμναστή και γιατρό να σας συμβουλέψει σύμφωνα με τις ανάγκες σας.